Ένα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, το «Η αγάπη άργησε μια μέρα» της Λιλής Ζωγράφου, μεταφέρθηκε στο Θέατρο ΑΡΓΩ, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.
Τους 7 συγκλονιστικούς ρόλους του έργου υποδύεται ένας θίασος που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες ηθοποιούς ̶ αφού το έργο καταγγέλλει τη γυναικεία υποδούλωση στην πατρική και στη συνέχεια στη συζυγική εξουσία. Γυναίκες, θύματα και θύτες μιας κλειστής κοινωνίας, που μέσα από τον καθωσπρεπισμό τους, όπως θα μας πει και η ίδια η συγγραφέας, «σπαταλούν τη ζωή τους στις κοινωνικές συμβάσεις και την ερωτική στέρηση.
Οι ηρωίδες μας οι οποίες ασφυκτιούν κάτω από την πατρική εξουσία και τα άτεγκτα ήθη και κανόνες της ελληνικής επαρχίας θα προσπαθήσουν να αποδεσμευτούν διαλέγοντας τον δρόμο του έρωτα και της μόρφωσης. Είναι πρόσωπα της ελληνικής επαρχίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 έως τις αρχές του 1980 και η ζωή και η πορεία τους άφησε τα σημάδια της στις επόμενες εποχές και γενιές.
Ένα δριμύ κατηγορώ στην καταπίεση και ταυτόχρονα έναν ύμνο στον έρωτα και την ελευθερία χτίζει η γνώριμη γραφή της Λιλής Ζωγράφου, με το δικό της μοναδικό, ανατρεπτικό τρόπο.
Βαθύτατα ελληνικό, το έργο παρουσιάζει τη συγκλονιστική εικόνα της ελληνικής επαρχίας, από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 ως τις αρχές της δεκαετίας του ’80, που άφησε τα σημάδια της και στις επόμενες γενιές και εποχές.
Λίγα λόγια για το έργο…
Σε μια αγροτική περιοχή της Κρήτης τέσσερις γενιές γυναικών της οικογένειας Φτενούδου ζουν κάτω από τη σκιά της πατριαρχικής καταπίεσης. Ξεχνούν τα όνειρά τους, καταπνίγουν τα συναισθήματά τους, υποτάσσονται στην προσταγή του πατέρα. Αλλά και υποτάσσουν… Η μεγαλύτερη κόρη, έπειτα από το θάνατο του πατέρα και της μητέρας, αναλαμβάνει το ρόλο του εξουσιαστή, προσπαθώντας να ελέγξει τις ζωές και την τύχη όλων των αδερφών της. Κάποιες θα υποχωρήσουν, άλλες θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Ανάμεσά τους η Ερατώ, αυτή που θα τολμήσει, με τεράστια δύναμη ψυχής, να επιλέξει τον δρόμο της ελευθερίας, που θα αναζητήσει τον έρωτα, την ανεξαρτησία, τη λύτρωση.